Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


tirsdag 17. oktober 2017

Nytt uthus på Blåsten


Liten aktivitet på bloggen, betyr ikke at det er liten aktivitet på hyttene! Tvert imot, har ikke tid til å dokumentere mellom slaga. Det har vært nok å gjøre. En oppsummering av de siste hytteprosjektene.

Sandoren:
Denne hyttesesongen har det blitt bytta inngangsdør på Sandoren. Det var godt å få gjort, for den har vært trekkfull og vond å få igjen de siste par åra. Siden det har blitt bytta ut noen kledningsbord både ved vindusbytte og nå ved dørbytte, bestemte jeg meg likegodt for å begynne å male om hele hytta. Døra ble malt i en noe lysere gråfarge mens veggen i en mørk gråfarge som heter aske. Resten av hytta får jeg male til sommeren. Ble veldig fornøyd med både fargen og døra med vindu i for ekstra lys.post signatureBlåsten:
Siden vi overtok Blåsten i 2009 har uthuset som ble satt opp etter krigen på 50-tallet en gang, vært i dårlig forfatning. Jeg har derfor ikke lagt noe innsats i dette , da det har vært klart hele tiden at et nytt uthus måtte til. Utedoen har også vært i dårlig forfatning, så prosjektet denne sommeren og høsten har vært nytt uthus med integrert utedo, bod og vedoppbevaring.

Valg av sted for nytt uthus har jeg tenkt på lenge og det måtte bli på bergknausen mellom det gamle uthuset og hytta. Ville ha et tørrere sted for nytt uthus enn der det gamle ligger. Uten vei frem er det ikke mulig å kjøre til masser og grave/drenere så stolpesko på fjell var et enkelt valg. Fjellet har i tillegg helling vekk fra tunet, så der måtte det bli.Jeg har vært opptatt av at uthuset skal se ut som et uthus og at det ikke skulle bli for høyt. Det ble derfor tegna med pultak uten at takhøyden innvendig skulle bli for lav. At det ligger oppå en liten knaus gjør jo at det uansett blir noe høyde på det. Vi starta den 1.juli med å grave og sette ned stolpesko og legge bjelkene til gulvet. Gulvet i do-delen ble isolert og fokus på å bygge musetett vil jeg si har vært stort. Mus er et dyr jeg vil ha minst mulig befatning med!
Etter ferien har det vært jobbing en helgedag stort sett  hver helg. Snekkermester Vidar har hatt ansvaret og jeg har vært "snekkerlærling" og håndlanger. Det har gått med mange materiallass.  Slutter ikke å forundre meg over hvor mye som faktisk går med,  selv til et så lite bygg.

Onkel var med som håndlanger en dag, så vi kappa og skrudde villmarkspanel. Aggregatet og kappsaga fikk kjørt seg. Do-delen ble vindtetta med sutakplater mot ytterveggene.

Uthuset begynner å ta form. Jeg har fått brukt opp mesteparten av materialene som jeg har hatt fra tidligere. Vinduer og dør ble bestilt, og i mellomtiden ble den gamle døra fra Sandoren frakta opp og gjenbrukt inne som do-dør. Snekkermesteren lagde ny karm så den skulle passe inn. Fint med gjenbruk! Gjenbruk har det også blitt på noen takplater som jeg har hatt liggende.

Noen av helgene har jeg overnatta på Blåsten og fått litt mer tid. Da har jeg b.l.a pussa opp et arvestykke som jeg fikk for noen år siden av noen som skulle tømme et hus. Mange slike skjenker fra 50-60 tallet er så store men denne er litt mindre og akkurat passe i størrelsen. Har hele tiden tenkt at den skulle bli et baderomsmøbel, men etter noen år hjemme uten noen funksjon, tenkte jeg den kunne passe på den nye utedoen.
Oppbevaring av ved er viktig på hytta, så en tilsvarende "vedbod" som på Sandoren ble det fort klart at vi måtte ha. Den ble bygd slik at den følger terrenget med gulv og "Porch" som leder til uthustrappa. Vinduene ble levert uten sprosser så sprossene ble bestilt fra Kvitseid. Alle uthus med respekt for seg selv må jo ha en Z på døra, så Z ble det. Døra kjøpte jeg ubehandla men brukte noen strøk før jeg kom fram til rette fargen og glansgraden for å si det sånn..... her er den blankere og svartere enn den endte opp med til slutt.
Etter mange arbeidstimer og siste finish med trappa og klargjøring inne var uthuset endelig ferdig den 7.oktober. Jeg er superfornøyd, stolt og glad for at det er ny isolert utedo, regntett verktøybod og ny vedlagringsplass på Blåsten!
Ny bio-do på plass sammen med den malte skjenken, ei gammal filleryer og bestefar Georgs gamle verktøykasse (laget av ei dynamikttkasse) som dorullholder. Gulvet, som forøvrig er terrassebord er beisa i en mørk grå terassebeis mens panelen har fått fargen "lys terassegrå".Den gamle utgangsdøra fra Sandoren passer fint inn som do-dør og de gamle redskapene har fått plass på veggen.En av helgene jeg jobba på Blåsten hørte jeg på et hytteprogram på radioen. Der var det en som snakka om at det viktigste rommet på hytta var boden i uthuset hvor han kunne drive på med ting når været var dårlig. Selvfølgelig tenkte jeg, jeg MÅ jo ha en skikkelig arbeidsbenk her! Snekkeren som også er møbelsnekker,  hadde gode forslag til hyller for utnytting av plassen best mulig. Med kasser i hyllene til oppbevaring og det viktigste verktøyet på veggen, ble det orden i sakene.
Med aggregat, do og verktøy trygt og tørt plassert, kan vinteren komme på Blåsten. Jeg gleder meg over det nye uthuset og er kjempeglad for god hjelp i byggeprosessen.
Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails