Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


torsdag 16. mars 2017

Minnes Beste på 100 års dagen i dag.


I dag minnes jeg Beste på 100 års dagen. Tenk 100 år! 

Lurer på hvordan den dagen var. Mener Beste har fortalt at hun ble født på Muggerud i Ljøterudkroken. Først senere flyttet familien til Solberg på Landsverkmoen der Beste og hennes tre søsknene vokste opp. 

       Solberg, Bestes barndomshjem 

På Solberg hadde familien ei ku og kalv, noen sauer og høner. Det var ikke mer slåttemarker enn det måtte være, så kantslått og lauving måtte tel. Kua fikk også beite litt oppi skauen, men da ble den gjeta og passa på.

Beste har fortalt om trange kår på 20-30 tallet. Sko var en mangelvare, så når guttene ( brødrene Reidar og Herman) gikk på skolen, så var det dem som måtte ha skoa. Guttene og jentene gikk på skole hver sine dager. Fordi familien hadde dyr så var de aldri sultne selv om det kunne være trangt med andre ting.

Datoen i dag minner meg på da jeg og Beste kom på legevakta etter et uhell i stallen. Skal si hu i skranken lurte fælt da det kom ei dame som hadde skada hånda si og oppgav at hun var født i 17' og hadde hatt et uhell som hestepasser i en alder av 90 år! 

Da Beste var 80 var vi på Skrimtoppen sammen med "onkel" Reidar ( broren til Beste). Etter å ha gått fra Ravalsjø til Grønliseter og opp på toppen, fant Reidar ut at han absolutt ikke skulle ned samme vei som opp og dessuten var det noen moltemyrer på andre siden av toppen ned mot Skrimsdalen som han ville innom "på veien". 

Nå vet alle som har vært på Skrimtoppen at det finnes bare en sti opp og ned. Jeg ble utnevnt til lagfører og fikk i oppdrag å finne farbar vei ned av toppen til moltemyrane. Utpå noen fjellhyller bar det og vi akte og klora oss fast i vegetasjonen. Da jeg fant kjettingene i fjellveggen som telemarkbataljonen hadde montert for øving, var saken biff. Da fira vi oss ned i dem og slik kom vi nedover til noen bortgjemte moltemyrer i Skrimsdalen. At jeg ikke hadde kamera og kunne fått tatt bilde av 80-åringene i de kjettingene har jeg angra på siden.Da Beste ble 90 feira vi dagen med bålmat og kake på Brathløkka. Sol og fint var det og kjempekoselig feiring rundt bålet. Jeg fikk lurt Beste på snowracer'n når laget var over også kjørte vi på den ned igjen. Vi lo oss nesten skakke for litt skummelt syntes hun det var. Hun synes jeg fikk'a med på mye rart. Det var litt sånn med Beste, vi likte mye de samma tinga så generasjonskløfta blei borte noen ganger.
Jeg har mange gode minner sammen med Beste både i bestemorhus og på Blåsten. Skaugleden og tyriteften har jeg nok arva av Beste💜. I dag tenner jeg lys på 100 års dagen 16.3.2017.Gry K

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails