Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


søndag 27. januar 2013

Ecofan, varmedrevet ovnsvifte til hytta


I helga har vi gått til anskaffelse av en Airmax Ecofan varmedrevet ovnsvifte til bruk på hytta. Vifta bruker Caframo teknologi og er et Canadisk produkt.

 Ideell til hytter uten strøm siden det bare er å plassere den på vedovnen også produserer den strøm selv til drift av viftebladet bare ved oppdrifta av den varme lufta kontra den kalde lufta. Genialt, ingen montering!

Den varme lufta sendes dermed ut/rundt i rommet slik at varmen fra ovnen utnyttes på en bedre måte. Tester utført i samarbeid med et Canadisk universitet viser at bruk av et slikt vifteblad reduserer vedforbruket med opp til 14%.


 Akkurat det kommer godt med for vedovnen på Sandoren er moden for utskiftning, men klarer ikke bestemme meg for ovn. Vil gjerne ha stort vindusglass og se flammen, den bør ikke ta for stor plass, men trenger plate på toppen til varming av vannkjele......
Tips om passende ovn tas imot med takk!

Så var det ovnsvifta;
Denne modellen er beregnet på frittstående vedovner, parafin eller gassovner med overflatetemperaturer fra 65 grader Celsius til 350 grader. Det finnes en for lavere temperaturer også.


Det er viktig at vifta plasseres riktig på ovnen: Den må plasseres i bakkant av ovnsplaten og ikke i umiddelbar nærhet til ovnsrøret. Dette er for at kald luft skal kunne strømme over nedkjølingsfinnene. Den må derfor ikke plasseres i forkant av ovnen.


Vi "prøverkjører" vifta på vedovnen hjemme i dag. Synes den fungerer fint, varmen fordeles og den er helt stillegående. Blir spennende å prøve den skikkelig når vi fyrer opp i kald hytte ved neste hyttebesøk. Kanskje er det noen av dere i blogglandia som har erfaringer med Ecofan?


post signature

1 kommentar:

Merete sa...

Ecofan-vifta er veldig effektiv! Den er ikke så stor, og skulle kanskje ikke tro at den er så effektiv, men DET er den! Vi har hatt en sånn i mange år, hjemme. Den står i en kjellerstue, hvor den varme lufta står litt stille. Men etter at vi tok i bruk vifta sirkuleres lufta slik at også resten av kjeller blir varm. Og varmluft spres opp til stue og kjøkken. Hytta skal helt sikkert også få en slik!

Dere kommer til å bli fornøyd med denne anskaffelsen.

Merete

Related Posts with Thumbnails