Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


tirsdag 15. desember 2015

Desembernatt i gapahuken, den siste natt_ i_ naturen i Friluftslivets år.


Sammen med ei hestevenninne som hadde lyst til å oppleve sin første vinternatt ute, gikk turen til Blåsten og gapahuken for overnatting i stjernenatten fra 14.-15.desember. Selv om det er bart, så parkerte vi på Raje og trasket nedover til Sandoren med sekk på rygg. Det var en del holke på veien sist jeg gikk her, så vi synes det var fint å få seg en liten tur i stede for å kjøre ned.


    Frostbelte ved hyttene nede på Sandoren en desembermorgen


  Gapahuken med madrasser, skinn, soveposer og dyne. Godt og varmt i vinternatta.


Jeg hadde sjekka værmeldinga så jeg visste det var meldt fint vær dagen etter med mulighet for å oppleve soloppgang ved frokost-tider. Det lå også tilrette for å oppleve meteor-regn, eller stjerneskudd som den gjerne kalles denne natta.

Vi fyra opp i hytta og etterhvert ble det ekte Blåstenkaffi (av kaffebønner malt på gammel kvern og kokt på gassblusset eller bål) og en sen lunsj mens skravla gikk. Veldig godt å komme seg på skauen en tur midt i desemberhverdagen! Vi fyra hardt og lot madrassene vi skulle bruke i gapahuken få varma seg godt så de ikke skulle føles kalde. Vi hadde ingen planer om å fryse. De gangene det har vært litt kaldt når jeg har lagt meg i soveposen ute, har det vært kaldt fra underlaget. 


    Bekmørkt men stjerneklart ute. Lyst og trivelig inne.

   Et snev av jul på kjøkkenet i desember

Hestejenter på tur uten hest!

Vi kosa oss inne i hytta og på kvelden ble det elgbiff fra grillen til middag. Dagene er på det korteste nå, mørkt kl 16, så kveldene er lange og mørke. Det var -7 kuldegrader og stjerneklart rundt midnatt da vi rigga oss til ute i gapahuken. Vi sto litt ute og så på stjerneskuddene før vi krøp nedi gode varme soveposer på varme madrasser og saueskinn. Jeg har 3-sesongsovepose, så jeg hadde ullteppe over fotenden og ei dyne over. Helt perfekt! Vi lå med hodene ut mot åpningen i gapahuken og kunne følge med på stjerneskudd og blinkende stjerner på desemberhimmelen. Isen på Sandorvannet "brumma" jevnt og trutt gjennom natta. En fin naturopplevelse ble den siste natt_ i_naturen i Friluftslivets år 2015. jeg har for vane å ligge mye våken og følge med på stjerner og månen, men denne natta sov jeg faktisk en hel del.


Klare for ei stjernenatt ute.


Det siste stjerneskuddet så jeg kl 7.15 og rundt kl 8 var det i ferd med å bli dagslys igjen. Ikke før klokka var 10.05 kom sola opp over Skrimfjella. Selv om det ikke er snø, er frosten om vinteren vakker. På vei hjem gikk turen rundt Sandoren og isen ser ut til å bli veldig fin for skøyter dersom det ikke kommer snø før jul. Det hadde vært moro å oppleve å sette ut på skøyter fra brygga på Sandoren. Har aldri gått på skøyter der før. Stor kontrast til sol og bading der om sommeren.Fristende skøyteis men hadde ikke skøyter med denne gangen.


Å være med på #nattinaturen og #få15 har vært helt topp. Jeg meldte meg på som sesongsover med håp om at venner og familie ville være med å sove ute sammen med meg gjennom året. Etter å ha blitt en av vinnerne i februar og med en overnatting allerede i januar, ble jeg tidlig motivert for å prøve å ligge ute minimum en natt hver måned gjennom året. Jeg har hatt med meg både familie, venner og kolleger på disse nettene ute. Det har virkelig utvidet friluftslivet vårt og jeg har fått mange nye opplevelser og erfaringer ute. Selv om man har hytte, er det helt topp å kunne ligge ute når man er på hytta! Det har også vært veldig fint i den mørke årstiden å kunne bruke hytta om kvelden før vi legger oss ut. Da blir ikke natta så lang og terskelen for å ligge ute blir mye lavere. 


Natt blir til en ny dag

Klokka 10.05 klarte sola å komme opp over Skrimfjella.

Gapahuken, Vårt tilhold i 11 av 12 overnattinger i Friluftslivetsår.


Vi har fått oppleve å ligge ute i vind og snøvær, i bekmørket, i måneskinn, til fuglesang. Vi har sovnet i solnedgangen og våknet til soloppgang. Vi har liggi i myggnett og i minusgrader. Jeg har liggi ute i gapahuken i 7 av månedene og i hengekøye i 5. Bare ei av nettene har vi ikke tilbrakt på Blåsten. Det var også en grei erfaring å ha med seg. Disse opplevelsene ville jeg ikke vært foruten og moro at "sesongsoveren" også har blitt "helårssover". Jeg er kjempeglad for dette "sparket bak" gjennom #nattinaturen og Friluftslivetsår 2015, og for at familie og venner har villet oppleve dette sammen med meg! Tusen takk!Gry K

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails