Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


mandag 4. mars 2013

På skitur til Styggemann


De siste tre dagene av vinterferien var satt av til skiturer og venninnetid. Med drømmevær har jeg gledet meg skikkelig til å komme på litt lengre skiturer. Har lenge hatt lyst til å ta turen til Styggemann (tror det er 8 år siden sist) og på fredag var Janne og jeg klare for tur opp på Kongsbergs tak!


 Styggemann er den høyeste toppen på Skrim. Styggemannshytta (eller varden som vi sier) ligger på 871 m.o.h.
Vi gikk fra hytta på Sandoren og opp til parkeringa, men turen kan du starte fra Ravalsjø. Med skikkelig niste, drikke, tursjokolade og skismøring i sekkene, la vi i vei. Drømmevær!Godt å ha skikkelig festesmøring opp og inn Skrimsdalen.Idyllisk over Skrimvannet forbi Skrimsetra...........så går turen forbi Nedre , Midtre og over Øvre Urdtjern.  Her begynner en bratt oppstigning opp mot fjellet. Herfra er det ikke oppkjørte løyper, men merking med skilt og brøytestikker østover over fjellet opp mot Styggemann.
Navnet Styggemann kommer av et gammelt sagn om et troll som bodde i Styggemann. Trollet likte dårlig at folk rente ned hjemmet sitt så det på toppen for å følge med. Hvis noen kom får nære, kastet det stein nedover fjellsiden mot Sørmyrsetra. Troll tåler jo som kjent ikke sollys, så da sola en dag skinte igjennom gråværet, ble trollet forsteinet på toppen av fjellet. Sett fra sørøst kan man den dag i dag se konturene av ansiktet tegne seg i fjellet.
Et par skikkelig bratte oppstigninger, men det er jo bare ekstra spennende!
  (og med innstilling om at den korteste vei mellom to punkter er den rette linje osv., kan jo noen av bakkene bli noe mindre bratte da...)Etter litt over 2 timer, kan vi se målet for turen et godt stykke der fremme. Fantastisk å være på ski på Skrim denne dagen, så heldige vi er!
Opp siste bakken til varden på Styggemann, nå er vi klare for mat og en liten pause!
Juuhuu! Herlig å være på toppen! Det blåste surt, men i klarværet kunne vi se Danskebåten seile inn Oslofjorden ute i horisonten! Kult!

Ved varden (Styggemannshytta) på Styggemann. Denne går det an å låne nøkkel til av Turistforeningen i Tønsberg og overnatte i. Det er sikkert spennende!
Litt av utsikten. Fjell å se på nesten alle kanter. Knutefjell mot Kongsberg, Vindfjell mot Telemark og Omholtfjell mot Passebekk/Hvittingfoss.
Så var det bare å begynne på nedstigninga før dagen led for mye på hell. Vi brukte ca 3 timer opp og 1,5 time ned og tilbake til hytta. Takk for turen Janne!
 Dette var moro!


post signature

2 kommentarer:

Åshild i bestemors hage sa...

Det så ut til å være en fantastisk tur. Jeg er nok et typisk inneperson om vinteren.

Vibeke Reigstad sa...

Hei!

Det så ut til å være en skikkelig drømmetur :-)
Vi får håpe at fineværet ikke er oppbrukt til påske.
Ønsker meg en påske med silkeføre, sol, lite vind og lange turer.

Ha det bra så lenge!

Hytteklem fra Vibeke

Related Posts with Thumbnails