Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


søndag 19. februar 2012

Dagstur på hytta


Sol, varmegrader og klare for en dag på skauen! Siden vi skal ha opp undertak til Blåsten i vinter var oppdraget å rekognosere litt i forhold til løype. Vi dro først til hytta på Sandoren. Der fikk vi måka verandaen, lagd løype til gapahuken og måka frem bålplassen og benkene ved huken. Deilig at det er ferdig måka neste gang vi kommer.



Bål må man ha på tur og pølsene i sekken fikk snart bein å gå på. Hytteprinsen kosa seg ute og sandkasseleikene ble finni frem. Ble også en tur nedpå isen med pappa.



 Hvem har sagt at hengekøyer bare er for avslapping om sommeren? En liten lur er ikke å forakte....


Så bar det opp på Blåsten, her ringer hytteprinsen i hyttebjella til Beste. Her oppe var alt som det skulle. Ikke så mye snø på taket slik det har vært de siste åra.

Takk for en fin dag ute!


post signature

fredag 17. februar 2012

Kloppeti-klopp i vintersola!


Strålende sol i vinterlandet på en fridag gir meg valgets kval, - skitur i skog og fjell eller nyte været fra hesteryggen? I dag ble det hesteryggen siden skia ble testa i går kveld. Første turen på mange måneder uten vinterridebukse og dunjakke - deilig!

,

Bortover gårdsveien, over jordet og langs snødekte skogsbilveier bar det. Sola varmer, snøen glitrer og hesten galopperer taktfast innover, DA er det bare å nyte! La tiden stå stille i et par galoppslag....


 


post signature

fredag 10. februar 2012

Beste`s potetsklubb - fattigmannskost på hytta


Jeg har opp igjennom spist mye god mat hos Beste både på hytta og hjemme, men en av mine absolutte favoritter er potetsklubben. Tilbake i barndommen husker jeg at jeg gleda meg hele dagen på skolen og skoleveien hjem de gangene vi var bedt på potetsklubb hos Beste! Også på hytta ble det av og til potetsklubb hvis jeg fikk velge.

 Hos oss har vi hatt brunet sideflesk i terninger og kålrot som tilbehør. Noen bruker sukker på, mens andre bruker pepper. Inni klubben har vi flesk slik at den ikke blir tørr inni under kokinga. Dette flesket spiser vi ikke (ihvertfall ikke jeg!). Jeg drikker melk(!) til potetsklubben men vørterøl liker jeg også til.

Beste kan fortelle at dette i hennes familie ble laget fordi det var billig mat og poteter hadde de fleste tilgang på. Alle hadde jo en større eller mindre potetåker for et par generasjoner siden..... Også i de gamle hyttebøkene fra 60-70 tallet kan jeg lese at potetsklubb av og til var hyttekost.


Disse hendene har skrelt mange poteter gjennom et langt liv! Hvis jeg ikke husker feil lagde vi en stor deig med ca 3kg poteter. Ingrediensene er på plass og i den gamle pølseboksen er det slett ikke pølser men hvetemel.


Sist gang (for ca et år siden, da Beste fortsatt bodde hjemme) vi lagde potetsklubb spurte jeg om å få være med å lage dem for Beste opererer ikke akkurat med oppskrift for å si det sånn......hu bare slumper så da er det greit å kunne være med å se. 


Beste viser meg hvordan jeg lager potetsklubbene.


Nå som Beste ikke lenger har muligheten til å lage potetsklubb selv på gamlehjemmet, må jeg nok prøve selv.

 Slik gjorde vi det:

1.Skrelling av nesten 3 kg poteter (var det Beate tro?)
2 .Kverning av potetene, sammen med noen få kokte poteter (2-3stk)
3.Tilsetting av flere typer mel og elte sammen til en potetdeig.
 Vi brukte:ca 5 kopper fint siktet hvetemel, litt sammalt hvete grov, litt helkorn  hvete, ca1 kopp sammalt rug fin, ca1 kopp siktet rugmel og ca 1 kopp byggmel.
4. Skjære opp sideflesk i terninger både til bruning og til å ha inni klubbene.
5. Forme deigen til klubber og fylle dem med litt flesk inni.
6. Koke klubbene i buljongvann og litt salt i 1 time.
7. Brune flesk og koke kålrot til tilbehør.

Dette er "kjøkkenmaskinen" til Beste. Den gamle kverna har blitt brukt til alt fra kjøttkverning til kransekakepølser.

 Potetsklubbene ble like gode som alltid, faktisk gode at jeg glemte å ta bilde av den ferdige retten!



Takk for hjelp og veiledning og kjempegod potetsklubb!


post signature
Related Posts with Thumbnails