Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


søndag 19. august 2012

Legging av nytt tak på Blåsten, del 1


I dag har hytteprinsen, onkel og jeg vært på besøk hos arbeidslaget som skifter hyttetaket på Blåsten. Dette har vært planlagt i to år og vært en del av leieforholdet på Blåsten siden vi bestemte oss for å leie ut for to år siden. Den første vinteren ble takplater, papp, sløyfer og lekter kjørt opp med scooter på tampen av vinteren.

I dag er det lettere både med transport og verktøy enn den gangen Georg la bølgeblikktak på hytta.

Overaskelsen var derfor mildt sagt stor da man tok av de gamle bølgeblikkplatene og oppdaget at det ikke fantes noe undertak! Jeg hadde som sagt kjøpt inn nye sløyfer og lekter for jeg tenkte disse tregtes å skiftes etter nesten 60 år, men at det ikke var noe undertak å feste dem på hadde jeg ingen anelse om.

 Siden dette er ei tømmerhytte så er det åsene som bærer taket. De gamle bølgeblikkplatene var dermed bare skrudd rett i åsane.  I ettertid har jeg hørt av nærmeste hyttenabo at også der var det gjort slik, altså ikke unormalt dengang. Det er himling under deler av hytta som det er lagt isolasjon på. Husker Beste strevde med å fjerne all sagflisa og div. som tidligere var brukt som isolasjon, for mange år siden.

Lettelsen var allikevel stor da det viste seg at det var tørt og fint under de gamle platene og ingen råte. Hyttetakplanene måtte derfor leggges litt på vent til neste sesong.


Hver generasjon, sine utfordringer i forhold til transport av byggevarer opp på Blåsten. Onkel bærer mens hytteprinsen har nok med å gå på egne bein oppover, enn så lenge.


Etter besiktigelse og vurdering av snekker og vurdering av transportmuligheten, ble det kjøpt inn 2.sortering dobbelfals til undertaket. Dette ble kjørt opp i vinter med snøscooter og lagra i påvente av vår og sommer.


Hytteprat med onkel på hvilebenken. Hytteprinsen kunne fortelle at når han ble voksen skulle han ta med seg barna sine på Blåsten. Mangler ikke langtidsplaner denna gutten!

Endelig var helgen kommet for takskifte. Takskifteteamet hadde lang arbeidsdag i går og kom veldig langt på vei. Undertaket er på med papp og sløyfer. Må handle inn noen lengder til av disse og sluttbordet langs med hytta som beskytter endene på undertaket.


Mesteparten av jobben unnagjort, endelig er det undertak på Blåsten!


Arbeidslaget kunne fortelle at de hadde funnet noen muselik (som forventet i gamle bygg...) og 3 levende flaggermus! (grøss og gru, glad det ikke var meg som fant dem! er det noe jeg er redd så er det flaggermus og mus!) Kan jo nevnes at vi hadde to levende mus i huset vårt da vi pussa opp i fjor høst og den ene måtte bøte med livet etter at jeg bokstavelig talt slo den ihjel med langkosten! Den døde momentant for å si det sånn og jeg hadde så høyt adrenalin at gubben trodde jeg hadde tørna! haha!Neste helg fortsettes jobben med taket, da skal lekter, takplater og nye vindskibord på. Blir spennende å de hvordan det blir! Håper dette taket skal holde lenge slik at hytta er i god stand den dagen hytteprinsen selv skal overta. 

 På veien oppover i dag var det stas å ha med onkel. Han bar opp den siste pakka med vindskibord fra parkeringa. Han har bært opp mange tunge bører på Blåsten! Det ble både hytteprat ved hvilebenken på vei opp og en artig liten fortelling ved en av de store furuene ved stien.

Her er såret etter transporten for 57 år siden....


Ved denne furua rett ved stien på vei opp, kunne onkel fortelle hvordan treet hadde fått dette såret. I 1955 var det stor byggeaktivitet på Blåsten. Hytta begynte å nærme seg ferdig og Georg (min bestefar) hadde behov for transport av både vinduer til hytta og bølgeblikkplatene til taket. Disse ble kjørt opp med hest og ved denne furua er det så trangt at hesteredskapen med lasset kom borti furua og dette såret oppsto. Det er et tydelig og stort sår i dag som ser ut til å ha "grodd" fint for furua står der ved stien den dag i dag. Veldig artig med slike småhistorier som gir en ekstra verdi og forankring i hyttelivet vårt. Moro var det jo også at hytteprinsen fikk denne historien fortalt i dag nettopp da vi holder på med skifting av de gamle bølgeblikkplatene.....


post signature

2 kommentarer:

Linda sa...

Oj så bra det blir, koselig å se Blåsten igjen. En perle!

Sæterbua sa...

så flott en blogg du har, synes det er kjempekoselig og følge med og se alle di flotte bildene. Jeg har også hest, og en bitteliten hytte, Sæterbua, du har gitt meg mye inspirasjon og ideer :-)

Related Posts with Thumbnails