Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


onsdag 6. juni 2012

Bygging av veahuk med grindbyggingsteknikk


For et par uker siden begynte vi på et nytt tilskudd til uterommet/bålplassen på hytta. Etter at gapahuken og bålplassen ble ferdig i fjor, har vi erfart at det kunne vært kjekt med en mindre gapahuk til oppbevaring av ved. Vi hadde igjen ferdig barka stokker fra prosjektet i fjor, så med en motorsagkyndig bonde med på laget, var det bare å sette igang.

Da bunnstokkene er lagt, borres det hull i bunnen av hver hjørnestolpe.

Som på gapahuken i fjor, bruker vi grindbyggingsteknikk i konstruksjon og sammenføyninger. Denne teknikken utnytter treets evne til å trekke til seg fuktighet og utvide seg.


 
Vi borrer med 28mm borr og samme dimensjon på tørr rundstokk til plugginga. Her har elevene kappa opp i 12cm lange plugger og spikka den ene enden litt så er de lettere å slå inn i tømmerstokkene.


Mentor i sving med motorsaga

 

 
Tverrstokkene som bærer taket blir det skjært et hakk i til den passer oppi hjørnestokken. Deretter borres det hull i mellom begge stokkene og plugges. Dette blir en stabil og sterk konstruksjon når pluggen trekker til seg fuktigheten i stokkene og utvider seg.


Veahuk under oppføring


Vi bruker zutakplater, "sløyfer" (her brukte vi noen av terasseborda jeg hadde kjøpt, pytt, pytt), "lekter" og villmarkspanel på taket. Villmarkspanel hadde jeg fra rester etter uthusbygging hjemme, men disse viste seg å være litt for korte til taket.Vi begynte derfor å kle bakveggen, så får jeg kjøpe noen lengre villmarkspanelbord til taket neste gang. Materialer til gulvet har jeg klart, så kommer nok til å pusle litt med det når vi er på hytta i sommer. So far, so good!

Bygging av gapahukene har også blitt et prosjekt med en klar miljøprofil. Her har vi satsa på stedegne materialer i så stor grad som mulig og handlet materialer på det nærmeste byggevarehuset. Villmarkspanelen er stort sett gjenbruk på denne huken, samt litt innkjøp av lokal bonde og mentor. Når det kommer til overflatebehandling av treverket, tar vi i bruk 1000 år gammel tradisjon, men denne prosessen kommer i et senere innlegg.


Når denne lille-huken blir ferdig blir nok utfordringa for meg å klare å bruke den  til det den er satt opp for, nemlig oppbevaring av VED og ikke pynting med puter, skinn, lykter og pledd.......

 
post signature

1 kommentar:

Heidi sa...

Så fint det blir. Skulle veldig gjerne hatt noe til å oppbevare ved i, vi også, men det har ikke blitt enda. Flotte bilder fra pinsen også. ser ut som dere koser dere. Vi har ikke fått vært på hytta på en stund. Nå som jeg har flyttet, tar det to timer mer for å komme seg dit, og de siste helgene har vært travle. men håper å komme oss dit om ikke så alt for lenge.

Related Posts with Thumbnails