Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


onsdag 23. mai 2012

Søstermarihand og andre planter på Raje


For to dager siden var jeg og noen andre lærere på Raje sammen med biolog Bård Engelstad for å se på Søstermarihand og øke kunnskapen om denne rødslista og verna orkidêen. Ekstra stas for meg å få mer innblikk i hva Raje kan by på, siden hyttene våre ligger bare noen få kilometer unna.

Veldig moro og interessant å få være med biologen ute i felten på denne måten! (ble litt oppfrisking av geologikunnskapene også...). Vi fikk utdelt planteliste fra Raje og en omtale av Søstermarihand. Teksten om orkidêen har jeg hentet fra Bård Engelstads omtale og forklaring underveis.Litt om Søstermarihand:

Søstermariahand er en orkidê innenfor slekten Dactylorhiza som b.la kjennetegnes ved handdelte knoller. I Norge har arten gule blomster men i Sverige finnes det både gule og røde Søstermarihand. Søstermarihand er som knollvekst  flerårig og enkeltindivider kan bli svært gamle, opptil 30 år!


Denne orkidêen trives på veldrenert jord, relativt grunnlendt mark, med ikke for høy pH. Den sies å være moderat næringskrevende (det skal derfor ikke gjødsles der den lever)  og bra lystilgang er en viktig betingelse. Den hører hjemme i tørrbakkesamfunn og en stor del av forekomstene i Norge finner man på gammel slåttemark/beitemark.
Blomstringstiden starter på Raje i perioden 5.mai - 10.juni avhengig av snø og temperaturforhold. Blomstringen er gjerne slutt før 1.juli.

Søstermarihand er insektbestøvet, hovedsaklig via humle-dronninger av et par humlearter (altså to spesielle humlearter som går på Søstermarihand). Blomstene inneholder imidlertid ikke nektar og dette lærer humlene etter et par tre forsøk. Dette innebærer ofte at det bare er de to, tre nederste blomstene som bestøves fordi det alltid er de nederste blomstene som blomstrer først.


Søstermarihand kan være både selvbestøvende og kryssbestøvende. Et forhold som kan redusere betydningen av frøspredningen er at arten er avhengig av en symbiotisk utvikling sammen med en spesiell sopp. Nyspirede planter kan befinne seg under jorda i flere år før de utvikler seg til overjordiske bladrosetter og event.setter blomst. Planten kan overleve uten å sette blomst (vegetativt) i mange år.
Her er det Fjellragg, skogfiol og forglemmegei. Utrolig fin farge på Fjellragg synes jeg, også var den så bløt å ta på!


Det var ikke bare Søstermarihanden som fikk vår oppmerksomhet denne varme, lyse vårkvelden. Etter å ha gått og sett hvor mange blomster, gress og stråarter det er i et slikt gammelt kulturlandskap blir man både engasjert og påminnet om viktigheten av opprettholdelse av slike landskap for å ivareta det biologiske mangfoldet.


Marinøkkelbånd, nyresoleie og gullstjerne


Vi lærte på turen at det vi bare i forbifarten tenker på som en "smørblomst" (engsolleie), faktisk kan vise seg å være lillesøsteren nemlig nyresolleie. Disse tre gule artene over, er jo veldig vanlig og verken rødlista eller verna, men fine er de!


 Sammen med blåveisen er hvitveisen min favoritt av markblomstene om våren. Disse sto å nikket mot kveldsolen.

Da vi gikk tilbaketuren på deler av den gamle kongeveien fra Kongsberg og over til Skien via Raje, var det tepper av Hvitveis. Synes hvitveissesongen har vært ekstra lang i år og det ser ut (bare egen synsing) som det bare blir mer og mer av den her.

Bård Engelstad kunne fortelle om flere aktuelle teorier om hvorfor hvitveisen blir fra svakt rosa til helt lilla på slutten av blomstringen. Disse skal jeg ikke begi meg ut på å drøfte her....(flere svært ulike teorier).


På slutten av blomsterturen gikk vi forbi en fin vedstabel, her var det ingen tilfeldigheter hvordan veden var stabla! Det var til og med en egen tyristabel og det kan jeg like! Fint var det!


Tusen takk for lærerik tur med hyggelige kolleger, i et fint område og med en flink læremester!
post signature

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails