Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


lørdag 28. april 2012

Hvitveis på gamlehjemmet


I dag har hytteprinsen og jeg vært på besøk hos Beste på gamlehjemmet. Da er det koselig å ha med hvitveis, for ingenting er som markblomster synes Beste.
Vi har snakka om hvordan Beste opplevde skolegangen sin for omkring 85 år siden. Beste gikk på Berg skole i likhet med sin far som først gikk på Påterud skole intill Berg skole var ferdig bygget og ny i 1907. I liket med sine søsken gikk hun annenhver dag i 7 år.


Beste forteller om store sosiale forskjeller fra de fattigste barna fra store barnefamilier av husmannsfolk med høy barnedødelighet til sønner og døtre av "velstående" ( i denne målestokken) bønder.

Som lærer er jeg hver dag opptatt av den store pedagogiske oppgaven det er å gi elevene troen på egne evner og legge til rette for at de hele tiden oppfatter at de er i utvikling. Tenk så langt unna dette Bestes skolegang på mange måter var!

 Hun sier at hun aldri var spesielt flink til noe på skolen og at hun ikke hadde "hode" eller evner ( i betydning skolefaglige evner). Klart hun hadde! var jo bare ingen (ihvertfall ikke på skolen) som gav henne troen på egne evner eller tilrettela for at hun hele tiden kunne se at hun var i utvikling! For de fleste jentene i klassen den gangen, var det nok allikevel viktigst å lære seg alt innenfor husarbeid, håndarbeid, matlaging og fjøsstell.

Mange av de tingene vi ser på som både nostalgiske og "bonderomatiske" i dag, tror jeg det var lite bonderomantisk ved. Hardt arbeid, lange dager og lav lønn var realitetene. Har tenkt mange ganger at jeg er glad jeg ikke vokste opp på den tiden, jeg som hverken har interesse for, eller kan stort av disse tradisjonelle tingene som jentene bare måtte kunne dengang. Jeg som hverken er venn med strikkepinner, symaskinen, kokekar eller strykjernet!
Å lære dikt, salmer og bibelvers utenat var en stor del av skolegangen. Så mye pugging! Beste sier at i religion ble ting pugga men forståelsen var det så som så med......mange vanskelige ord og tungt språk som sikkert ikke var så lett tilgjengelig for en unge.... Allikevel likte Beste religion (som faget het den gangen).


På spørsmål om hva hun ville utdannet seg til,  dersom alle muligheter hadde stått åpne, svarer hun at hun ville gått på søm og blitt syerske. Laget modeller, mønster og sydd klær. Den muligheten fantes dengang ei, så etter konfirmasjonen bar det rett ut for å "tjene" som tjenestejente på ulike gårder frem til man giftet seg.

 Beste forteller om læreren som de hadde stor respekt for og som mange ganger var fortvila over å se talentfulle elever som var kjempeflinke på skolen, men som ikke hadde noen mulighet til utdannelse grunnet trange kår. Arbeid for å tjene til livets opphold var eneste mulighet.
Tenk så heldige vi er i dag!


Dengang som nå, hvordan det var eller ikke var så ble det "folk" av de fleste!

Besøket nærmer seg slutten, vi rydder sammen leikene på gulvet, ordner putene i senga og lover å hilse hjem og komme snart tilbake. Det lover vi og da tar vi med laptop`n slik at Beste får fulgt litt med på hyttebloggen og korrekturlest dette innlegget. Hun pleier det når prat om gamle dager resulterer i små historier her på bloggen. Får meg til å tenke på hvor stoer samfunnsendringer hun har opplevd, synes ikke det er verst å lese blogg i en alder av 95!

Ikke alltid så greit å bli gammel når helsa skranter og man avhengig av hjelp. Når man ikke lenger kan bo hjemme eller komme seg på hytta på skauen......De man vokste opp sammen med, de man delte ungdomstid og ble voksen sammen med, de er borte for lenge siden alle sammen.....
 Da er det godt å ha en bukett hvitveis fra hagen man kan drømme seg bort i......og prate litt om gamle dager!


post signature

3 kommentarer:

Eldhuset sa...

Tusen takk for en sann og rørende historie. Jeg elsker å høre om gamledager så det var fin og nyttig lesing. Det er jo sant det du sier, og lett å glemme, at det var hardt å leve før i tiden.. Og du klarte å sette ord på det at det ikke alltid er så greit å bli gammel.. :) Skjønner godt at det er hyggelig å mimre litt..

Liv sa...

Et godt, reflektert og rørende innlegg! Det gjør godt å lese om det gode forholdet du har til bestemoren din. Flotte bilder av hvitveis gjør innlegget komplett. Tusen takk for at du delte dagen med oss!

Tyrifryd ♥ Monica sa...

Rørende innlegg, gripende historie!
Takk som deler...

Koselig at du liker hytteinnleggene mine, det blir nok mange innlegg etterhvert som vi kommer oss i orden der;)

Ha en fin kveld!
KLEM

Related Posts with Thumbnails