Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


torsdag 15. mars 2012

Gratulerer med 95-års dagen din Beste!I dag 16.mars fyller verdens beste Beste 95 år!
Kjære Beste gratulerer med dagen!

 Du er min mentor og forbilde om livet i skog og mark og på Blåsten! Man skal tidlig krøkes som god krok skal bli,  alleredet som 3-åring var jeg med deg alene på hyttetur. Etter det har det blitt mange fine molteturer, fisketurerog for ikke å snakke om tyriturer!

 Jeg er heldig som har fått de samme interessene som deg for da har vi så mye å snakke om. Interessen for gamle ting med en historie kommer kanskje av fortellingene fra da du var ung og tilbake til dine foreldres tid. Det synes jeg alltid har vært så artig å høre om. Historiene om tante Gerda som ordna opp med det meste og fant på mye morro har vi ledd mye av.


Feiring av 91 årsdagen i 2008 på Ertstjern med bålmat og kos i sola ved vannet.


 Også har jo vi barnebarna vært veldig heldige som har hatt "bestemorhus" rett i nærheten. Ikke mange unger i dag som har så spreke bestemødre med TID til å ta med / passe barnebarna slik vi har hatt. I bestemorhus fikk vi stort sett gjøre som vi ville, mye hyttebygging i stua med påfølgende eggedosis-spising ble det. 

Søstra mi og jeg krangla og slåss og lagde sjokopålegg av kakao, romessens (!), sukker og en fløteksvett (Beste holder seg alltid til skikkelige meieriprodukter, ikke no magre lettprodukter her nei!). Vi spilte grytelokk og kjeler og gjemte oss i skoskapet på kjøkkenet. Gammeldagse bestemorkjøkken kan ha mange rare innretninger må vite. Som fjortis var det fint å kunne stikke av litt til Beste når man hadde "slamra" litt med dørene i heimen. Da sa Beste : "du vil skjønne bedre når du blir eldre"Beste og jeg på tyrisanking høsten 2007. Moro med ei skikkelig tyrirot, lukter god å ha å fyre opp i ovnen med til vinteren.

Beste ble altså født 16.mars i 1917 på Muggerud. Hun hadde en søster og to brødre. Søskenflokken vokste opp på Brenna. Det kunne være harde tider men de hadde ei ku med kalv, noen sauer og  høner så de hadde alltid mat. Faren jobba i sølvgruva. Moren sørget for mat og klær og ellers alt i huset. 


Skolegang var det annenhver dag og presten og læreren hadde alle respekt for i bygda. I skolegården hadde Beste så respekt for læreren at når jentene spilte ball på veggen og læreren kom forbi falt ballen til bakken og jentene slo blikket ned og sto med henda på ryggen. Elevene den gang måtte lære bibelvers, salmer og mangt et dikt utenat. Penskrift ble det også lagt ned mye arbeid og flid i, ingen andre jeg kjenner som har penere hånskrift (løkkeskrift) enn mine bestemødre! Etter konfirmasjonen var man voksen så da bare det ut i arbeidslivet.


Beste med hytteprinsen sin 17.mai 2009


 Beste fikk huspost på diverse gårder i og utenfor bygda. Det var hardt arbeid og lange dager. Dagen startet kl 06.00 i fjøset med fjøsstell og melking. Så var det  husarbeid av alle slag og matstell til kvelden kom. "Det var ikke snakk om at man kunne (mestret) det eller ei", forteller hun. Alle mulige oppgaver innomhus fikk hun ansvar for. På kvelden før leggetid måtte man prøve å stoppe egne strømper og ordne egne ting.


 På søndager hadde man fri og den ble ofte brukt til å besøke familien. Den første månedslønna til Beste var 10 kr. Lønna var ikke det viktigste for om man trivdes eller ikke på gårdene, det var maten. Der tjenestefolka fikk bra mat, ville man gjerne tjene. På enkelte gårder var det stor forskjell på bonden og hans familie og tjenestefolka. Beste fikk skryt for matstellet sitt som hun hadde lært av moren, men hestane på gårdene var hun redd. De gikk  i hardt arbeide på åker, eng og i skogen og noen av dem ble sinte og "mannevonde".Så ble det familieliv med mann og barn for Beste med 2.verdenkrig mellom eldste og yngste sønn. Rett etter krigen ble det hyttebygging og starten på et langt hytteliv på Blåsten. "Det var det vi synes var moro den gangen vettu", sier Beste.


 Det var tunge bører, kusineturer, fugleliv, fisketurer, bærplukking, vannbæring og vedsjau for Beste på Blåsten i nesten 60 år. Blåsten har vært Bestes "paradis på jord" som hun selv sier.  Det var alltid godt å komme på Blåsten når Beste var der. Da ble du møtt med fyr i kjøkkenovnen (uansett årstid for matlaging og varming av vann foregikk på vedovnen), vørterøl, bondekost, Linerla og sengetøy som hang til tørk eller dyner til lufting.

 For meg er lukta av vedfyring og tjæra tømmer rett og slett bare Blåsten.
Selv om Beste ikke lenger har helse til å være på hytta så blir Blåsten tatt vare på slik den fortjener frem til olderbarnet en dag skal ta over.

Bestes gamle stauder blomstrer i bedene på Blåsten.


Da gjenstår det bare å ringe i bjella og....


 rope hipp, hipp hurra for deg på den store dagen Beste!

Hilsen Grypost signature

6 kommentarer:

Heidi sa...

Så koselig innlegg om Beste. Du er heldig som har henne og kan dele interesser. Og så fint at dere tar vare på Blåsten. Det er så deilig å ha bestemødre. jeg blir helt øm i hjertet når jeg tenker på min. Hun gjorde barndommen magisk.

Eldhuset sa...

Så utrolig koselig og spennende historie! Det er litt av et liv hun har hatt, din Beste. Og så koselig å ha en bestemor å gå til gjennom barndommen og ungdomstiden, det skulle alle hatt! Og 95 år, da holder hun seg godt:)

Anonym sa...

Fantastisk hyllest av Beste! Kjempegøy og rørende lesning.
Håper dagen hennes ble bra og at hun kanskje greier å få med seg en dagstur på hytta i 2012 også.
Bjørg

Liv sa...

Jeg må få gratulere deg med din Beste på etterskudd! Du skriver så godt og levende - takk for at du delte noen av dine og hennes opplevelser med oss! :)

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Så koselig å lese om Beste og deg, og livet på Blåsten!
Koselige bilder av en bestemor som oser av godhet.
Jeg skjønner at det ligger mye historie i veggene på Blåsten. Gratulerer så masse til din spreke bestemor!

Ønsker deg en fin søndag! Har du stillt klokken?:-)

Klem fra Hjørdis

Underberget sa...

Hei hei! Så hyggelig at du vil være med på min give-away! Vet ikke om vi bor i samme område, bygda mi når ikke opp til by-status, men ligger like ved Damenes By hvor det også skal være bloggtreff i april. Ha en riktig fin helg!

Related Posts with Thumbnails