Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


fredag 10. februar 2012

Beste`s potetsklubb - fattigmannskost på hytta


Jeg har opp igjennom spist mye god mat hos Beste både på hytta og hjemme, men en av mine absolutte favoritter er potetsklubben. Tilbake i barndommen husker jeg at jeg gleda meg hele dagen på skolen og skoleveien hjem de gangene vi var bedt på potetsklubb hos Beste! Også på hytta ble det av og til potetsklubb hvis jeg fikk velge.

 Hos oss har vi hatt brunet sideflesk i terninger og kålrot som tilbehør. Noen bruker sukker på, mens andre bruker pepper. Inni klubben har vi flesk slik at den ikke blir tørr inni under kokinga. Dette flesket spiser vi ikke (ihvertfall ikke jeg!). Jeg drikker melk(!) til potetsklubben men vørterøl liker jeg også til.

Beste kan fortelle at dette i hennes familie ble laget fordi det var billig mat og poteter hadde de fleste tilgang på. Alle hadde jo en større eller mindre potetåker for et par generasjoner siden..... Også i de gamle hyttebøkene fra 60-70 tallet kan jeg lese at potetsklubb av og til var hyttekost.


Disse hendene har skrelt mange poteter gjennom et langt liv! Hvis jeg ikke husker feil lagde vi en stor deig med ca 3kg poteter. Ingrediensene er på plass og i den gamle pølseboksen er det slett ikke pølser men hvetemel.


Sist gang (for ca et år siden, da Beste fortsatt bodde hjemme) vi lagde potetsklubb spurte jeg om å få være med å lage dem for Beste opererer ikke akkurat med oppskrift for å si det sånn......hu bare slumper så da er det greit å kunne være med å se. 


Beste viser meg hvordan jeg lager potetsklubbene.


Nå som Beste ikke lenger har muligheten til å lage potetsklubb selv på gamlehjemmet, må jeg nok prøve selv.

 Slik gjorde vi det:

1.Skrelling av nesten 3 kg poteter (var det Beate tro?)
2 .Kverning av potetene, sammen med noen få kokte poteter (2-3stk)
3.Tilsetting av flere typer mel og elte sammen til en potetdeig.
 Vi brukte:ca 5 kopper fint siktet hvetemel, litt sammalt hvete grov, litt helkorn  hvete, ca1 kopp sammalt rug fin, ca1 kopp siktet rugmel og ca 1 kopp byggmel.
4. Skjære opp sideflesk i terninger både til bruning og til å ha inni klubbene.
5. Forme deigen til klubber og fylle dem med litt flesk inni.
6. Koke klubbene i buljongvann og litt salt i 1 time.
7. Brune flesk og koke kålrot til tilbehør.

Dette er "kjøkkenmaskinen" til Beste. Den gamle kverna har blitt brukt til alt fra kjøttkverning til kransekakepølser.

 Potetsklubbene ble like gode som alltid, faktisk gode at jeg glemte å ta bilde av den ferdige retten!Takk for hjelp og veiledning og kjempegod potetsklubb!


post signature

4 kommentarer:

Eldhuset sa...

Så koselig innlegg! Koselig å lære sånne ting som man husker fra barndommen og kan ta med seg videre i livet!

Anonym sa...

Gry jeg får nesten tårer i øynene når jeg leser dette. Du er så flink til å "utnytte" Beste mens hun ennå kan svare og veilede deg. Det så faktisk godt ut også! Måtte Beste lære deg ennå mer :-)
Bjørg

Merete sa...

Heisann!
Takk for kommentarer på min blogg!
Har sett litt på bloggen din, og funnet mye interessant!

Her har jeg lyst til å bli følgesvenn. Legger med til som følger jeg....

Merete

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Åhh så koselig bilde av dere to!! Og herlige bilder av Beste!! For noen gode minner du har. Det måtte være kjekt å hatt en bestemor! Min mormor var bare 27 da hun døde og min farmor husker jeg nesten ikke, for jeg var ganske liten da hun døde.

Potetsklubben er vel det sammen som det vi kaller Komler på vår kant av landet. Og her er det fast komledag - torsdag:-)

Ønsker deg en koselig onsdagskveld:-)

Related Posts with Thumbnails