Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


tirsdag 30. august 2011

Elevprosjekt: Legging av tak på gapahuken


I dag har jeg og en kollega sammen med mentor hatt med elevene på videre bygging av gapahuken. Dagens innlegg er derfor skrevet som en logg siden både lærer og elever dokumenterer fra hver gang vi jobber på prosjektet. Learning by doing and reflection!

 Oppdraget i dag var å legge over og underliggertak av villmarkspanel. Jeg hadde kjørt opp materialer på forhånd så da var det bare å begynne å bære de ned til huken. Elevene er flinke til å hjelpe hverandre og ta i et tak.

Villmarkspanelen har liggi ute i regnet i sommer og blir nesten bare finere med vær og vind....

 Fra før av er det bare undertak, så vi starta med å spikre fast "lekter"/spikerslag horisontalt. Elevene var supermotiverte og hammra i vei!


Et bord langsetter øverst på taket ble spikra på for å beskytte endeveden mot fukt også blir det jo fint da. Så var det klart for legging av villmarkspanelen. Mentor forklarte hvordan man beregner avstanden mellom underliggerne slik at overlappinga mellom underliggere og overligger blir tilstrekkelig.


Avstanden mellom underliggerne bestemmes av breddenvillmarkspanelen målt på det smaleste stedet av bordet, minus 5 cm. Da vil overliggeren overlappe med minimum 2,5cm på hver side av underliggeren. Hver overligger må derfor måles og avstanden beregnes.


 Underliggerne ble spikra fast med mindre dimensjon på spikerne mens overliggerne først ble spikra med 75mm spiker for så å bli skrudd fast med tilsvarende lange terasseskruer. Detta taket kommer ikke til å blåse av!


Jentene fikk dreis på drillen og skrudde fast taket.


Læreren hjalp til der det trengtes.


 Så langt rakk vi i dag. Elevene var veldig ivrige, flinke til å samarbeide og tok mentors instrukser fort. Synes vi var effektive og vi ligger helt i rute i forhold til hva vi har igjen til neste gang!


Mentor sørger for kompetanseheving for både lærere og elever!
 So far so good!


post signature

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails