Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


onsdag 1. juni 2011

Gapahukbygging del 2

I dag har vi hatt det travelt på Sandoren! Fortsettelse av gapahukbygging sto bokstavelig talt på timeplanen. Et av målene for dagen var å få opp bærekonstruksjonen og få begynt på taket. Dette er vi helt avhengig av mentors hjelp til, som er dreven med motorsag, grindbygging og lafting.

Her ser du noe av sammenføyningsteknikken som vi bruker i bygginga av gapahuken. Denne måten å bygge på kalles Grindbygging (se også forrige blogginnlegg om gapahukbygging del1)


Her er noen fakta om Grindhus:

Grindverksbygget representerer en forhistorisk byggetradisjon på Vestlandet. Vi kjenner byggemåten fra løer, utmarksbygninger og naust helt frem til midten av 1900-tallet. Fundamenteringen er enkel, en stødig passe stor stein under hver stav (stokk).

Ytterkledningen varierer fra distrikt til distrikt. På Osterøy var det feks vanlig med ei hellerekke nederst for å ta dråpeslaget og einerkledning ovenfor. Dette gjorde at veggen ble vanntett men slapp vinden gjennom og var dermed en ideell vegg  i løene. Andre steder var liggende ytterkledning vanlig. Konstruksjonen kan umiddelbart virke primitiv, men det er den ikke. Den er nøye gjennomtenkt, både med tanke på styrke, funksjonalitet og materialteknologi.


Mer felling og barking måtte til for å få mer materialer og kommende benkeemner til bålplassen blir det av disse stokkene. Barking var fin aktivitet for elevene, her var alle med! Går lett å barke på denne tiden av året, sevjen bokstavelig talt spruta.

Mange plugger av tørr rundstokk må til i bærekonstruksjonen.

Et Grindhus kan bygges i alle størrelser og brukes til nær sagt hva som helst der man har behov for å være under tak. Det kan bygges med eller uten vegger. Et grindhus kan bygges som garasje, vedskjul, grillhus, redskapshus osv, eller som på hytta mi som en gapahuk med bålplass til. Litt artig å prøve ut en gammel Vestlandsk byggemåte her i skauen på Østlandet.

Så langt kom vi i dag, fra nå av må vi klare oss selv uten mentor til rådighet. Tusen takk for hjelp og veiledning Gunnar! Dette er jo kompetanseheving for både elever og lærere!


Tida har lett for å bli litt knapp på slike prosjekter, litt kjørevei og rigging av utstyr og materialer tar litt tid også må vi jo ha matpause! Vi pleier å ha forskjellig type bålmat og i dag var det "Arme riddere" på menyen. Gammeldags fattigmannskost som passer til en dag fylt av gammel byggeteknikk....

Da er det en gang igjen av dette elevprosjektet, "følg med i neste episode"!post signature

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det står jammen ikke på for mentor! Han er en spoty fyr, som er med på det meste! Dette ser jo ut til å bli kjempefint- blir spennende å se ferdig resultat!
Heldige elever, dette!

Hilsen Søster'n.

Hønemor. sa...

Nå må jeg bli med opp en sommer dag og kikke:) Dette ser så fint ut, og jeg vil ha pinnebrød og marsmellows hehe... Ett Sandoren bad også kansje?

Anonym sa...

Så gøy dere må ha hatt det! Gleder meg til en eventuell invitasjon til pølser (litt brente) og pinnebrød.
Naboen i nr. 6

Sandoren og Blåsten sa...

Dere er velkommen anytime! Bading på hønemor er en sjeldenhet vet jeg, så bading skal bli!

Må nok prøve ut bålmatmenyen når bålplassen er ferdig ja!

Gunn sa...

Wow, så flott gapahuk!!!

Nina sa...

Oi,den var flott:)!

Related Posts with Thumbnails