Velkommen til min blogg som tar utgangspunkt i mine to små enkle hytter etter mine bestemødre. Hyttene ble bygget på 50 og 70-tallet og ligger i nærheten av Skrimfjella.

I denne bloggen vil du finne innlegg om hytteliv, oppussing og vedlikehold, interiør, gamle ting, håndarbeid, foto og natur.


onsdag 18. mai 2011

Gapahukbygging på hytta, del 1


I dag har vi begynt på Gapahukprosjektet på Sandoren sammen med en gruppe elever. Etter fuglekassesnekkeringa sist, ønsket de eldste elevene et større byggeprosjekt, så da blir det gapahuk med bålplass. Slike "Farmen" prosjekter med respekt for seg selv må jo selvsagt ha en mentor! Mentor er "gammel" tømmerhogger, bonde og lang erfaring med lafting.

Først ble tømmeret som skulle brukes til bærekonstruksjonen felt, kvista og barka. Så var det å finne egnet sted for plassering. Utsikt til vannet, unngå å sperre for utsikten fra hytta og solforhold var avgjørende faktorer i valg av "tomt" til gapahuken. Fire passe store steiner ble plassert og de første grunnstokkene lagt oppå. Gapahuken blir på 2,5m x 2m.


Først felte mentor stokkene vi trenger til bærekonstruksjonen. Så var det barking, vi brukte barkespade og bandkniv. Elevne synes det var lettest å bruke bandkniven.


Elevene var kjempefinke til å kviste og barke. De barka så sevjen bokstavelig talt spruta! Veldig lett å barke stokkene på våren da sevja stiger i stokkene.


Etter at bunnstokkene var plassert på steinene, borra vi hull gjennom bunnstokkene og i hjørnestokkene. Vi flytta aggregatet ned på "byggeplassen" så vi kunne bruke elektrisk bor. Vi ville gjerne bygge konstruksjonen ved hjelp av gammel sammenføyningsmetode som kalles Grindbygging. Til dette hadde jeg kjøpt inn 28mm rundstokk som ble kappa opp i 4 stk emner på 25 cm.


Ved denne teknikken utnytter man treets evne til å krympe og utvide seg. Bunnstokkene er rå og rundstokken er tørr. Når rundstokken blir slått ned i borrehullet i bunnstokkene vil de trekke fuktighet fra bunnstokken og utvide seg. Samtidig vil bunnstokkene etterhver som tida går krympe gjennom tørkingen. Dette gjør at runstokken holder både bunnstokkene og hjørnestokken på plass i en sterk og stabil sammenføyning. Moro med gammel byggeteknikk!

Så langt kom vi i dag, så da er det bare å glede seg til fortsettelsen om et par uker. I mellomtiden blir det litt kvistrydding og noen innkjøp til fortsettelsen på meg. Dette var skikkelig artig og de ivrigste elevene ville ikke dra hjem igjen da skoledagen var slutt!
Tusen takk til mentor!post signature

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dette må jo være et kjempepopulært prosjekt for ungene! Få lært noe, brukt kroppen og føle at de mestrer. Gleder meg til del 2.
Bjørg

marit´s,,, sa...

Så spennende håper jeg får se resultatet.
Ha en fin dag , Marit.

Anonym sa...

Blir jo nesten litt imponert- er ikke mye begrensninger for deg! Bare masse muligheter, og dette er sikkert kjempemorsomt for unga!
Hilsen Søster'n

Solveig sa...

Oj, for et spennende prosjekt! Og så proft da;o)) Veldig kjekt med nye prosjekt og slike ting engasjerer og gleder mange;o)
Ønsker deg en fin helg.
Klem fra Solveig

anne - moseplassen sa...

Kjempeflott at dere lærer ungene at gapahuk er noe som lages av trær i skogen... Er så lei av at alt muligrart kalles gapahuk for tiden. Pressening og stålstag har ingen tingen med gapahuk å gjøre.
hrmpf

hehe, men flott med skogskunnskap og morro at dere tar i mot elever!

Bibbi sa...

Så gøy å se, gleder meg til fortsettelsen!

Related Posts with Thumbnails